Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 28 marca 2013, 12:47:39
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne


Udostepnij na Facebooku

Produkty tradycyjne

  • Nasiona fasoli ?Piękny Jaś? z doliny Dunajca

    Fasola jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Ameryce Środkowej i Południowej. Szacuje się, że uprawia się ją od ponad 7 tysięcy lat. W Polsce uprawa fasoli ma długoletnią tradycję. Rejon krakowski a zwłaszcza okolice Tarnowa, mają bardzo korzystne warunki do jej uprawy. Fasolę wielokwiatową o nazwie "piękny Jaś" uprawiano początkowo tylko w okolicy Dunajca, Raby i Wisły. Jednak szybko zyskała na popularności i pod koniec XIX wieku znana już była na terenie całej Polski, a także rozpowszechniła się szeroko poza jej granicami pod nazwą Biała Podlaska.

    czytaj więcej
  • Łukowicka śliwka suszona

    Śliwka węgierka uprawiana jest na terenie Łukowicy od dziesięcioleci. Smak owoców powoduje, że są wyśmienite do bezpośredniego jedzenia, suszczenia oraz robienia różnych przetworow. Górzyste ukształtownie terenu (im wyżej tym owoce lepsze), czyste, nieskażone tereny temu sprzyjają nadają owocom wyjątkowy smak. Śliwka ceniona jest ze względu na wysokie walory smakowe i szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Owoce dojrzewają od połowy września  do końca października w zależności od miejsca posadzenia. Można je przechowywać od 2-4 tygodni po zbiorze.

    czytaj więcej
  • Suska sechlońska

    Tradycja suszenia śliw w okolicy Gminy Laskowa i okolicy ma długoletnią historię. Tylko udokumentowane tradycje sadownicze liczą cztery wieki, a bez wątpienia jest to dłuższy okres. Jan Długosz wymienia Sechnę (Sechlnę) jako wieś należącą do kościoła parafialnego w Ujanowicach (majątku Klarysek ze Starego Sącza), której nazwa pochodzi od tradycji suszenia śliw: „sechnie” – suszenie. 

    Podwędzanie i podsuszanie śliwek w suszarniach odbywa się gorącym dymem, co odróżnia „suskę sechlońską” od śliw suszonych gorącym powietrzem. Dym nadaje owocom niepowtarzalny kolor, aromat i smak

    czytaj więcej
  • Jabłko z Raciechowic

    Sady jabłoniowe Raciechowic położone są na obszarze Beskidu Wyspowego. Ostrzejszy klimat podgórski, odpowiednie nasłonecznienie na południowych stokach oraz duże różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem nadają jabłkom z Raciechowic swoisty smak, kolor jędrność i zapach.

    czytaj więcej
  • Jabłka łąckie

    Jabłka łąckie to obok śliwek i produkowanej z niej śliwowicy najbardziej znany produkt pochodzący z Łącka. Posiadają tzw. „górską zieloną nutkę”, czyli są bardziej wyraziste w smaku. Swój wyrazisty smak, soczystość oraz zapach zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej oraz ukształtowaniu terenu - większość sadów znajduje się na stokach o nachyleniu około 15 stopni, stwarza najkorzystniejsze rozłożenie rocznych temperatur.

    czytaj więcej
  • Polska fasola z orzełkiem

    Polska fasola z orzełkiem (zwana także „fasolą niepodległości”) ma niezwykłą i długą historię związaną ze swoim zdumiewającym i oryginalnym wyglądem. Jej białe nasiona są naturalnie zdobione znamieniem w kolorze wiśniowo-czerwonym w kształcie przypominającym „orła piastowskiego”. Ponadto na niektórych ziarnach, nad podobizną orzełka, występuje niewielka plamka, przypominająca koronę polskiego godła.

    czytaj więcej
  • Bajgiel z Kazimierza

    Bajgiel to bułka wypiekana w kształcie pierścienia, najczęściej zdobiona przyprawami i dodatkami takimi jak: czarnuszka, kminek, mak, sól, posypka ziołowa, a także ser i cebula. Ta wyjątkowa bułka przed wypieczeniem musi zostać obgotowana, podobnie jak krakowski obwarzanek i precelek. Ma niepowtarzalny smak oraz chrupiącą i błyszczącą skórkę.

    czytaj więcej
  • Kiełbasa wiejska z Podstolic

    Kiełbasa wiejska z Podstolic to wspaniały wyrób wędliniarski. Wyróżnia się niepowtarzanym smakiem, zapachem oraz charakterystyczną galaretką, gromadzącą się w zwitkach. 
    Same Podstolice to miejscowość położona nieopodal Krakowa. Jej początki sięgają XIII wieku i związane są nierozłącznie z urzędem urzędnika pocztowego - Podstolego, którego mieszkańcy Podstolic stanowili personel pomocniczy. Stąd też wywodzi się nazwa miejscowości.

    czytaj więcej
  • Chleb żarnowy z Łomnej

    Tradycja wypieku chleba żarnowego w Łomnej jest bardzo długa i wiąże się z polską tradycją wypieku chleba domowego. Ze względu na swoje walory smakowe chleb żarnowy cieszy się dużą popularnością. Nazwa wypieku wywodzi się od mąki, z której się go wypieka - przygotowanej na żarnach.

    czytaj więcej
  • Ciasteczka wyśmienite

    Ciasteczko wyśmienite to smakołyk pochodzący z Krakowa. Jest to okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru przełożone warstwą marmolady. Ma ok 3–3,5 cm średnicy i 1–1,4 cm wysokości oraz delikatny i słodki smak z posmakiem marmolady.

    czytaj więcej
  • Boczek gotowany z Podstolic

    Podstolice to miejscowość położona nieopodal Krakowa. Jej początki sięgają XIII wieku i związane są nierozłącznie z urzędem urzędnika pocztowego - Podstolego, którego mieszkańcy Podstolic stanowili personel pomocniczy. Stąd też wywodzi się nazwa miejscowości. 

    Boczek gotowany z Podstolic przygotowuje się z płatu boku pochodzącego od młodego (około 9 miesięcznego) tucznika rasy złotnickiej lub puławskiej z małą ilością tłuszczu. Następnie od mięsa odkrawa się kości, dawniej tego nie robiono, i poddaje mięso marynacie. Jest podobna do marynaty szynki i sładka się z ziela angielskiego, liści laurowych i goździków.

    czytaj więcej
  • Kiszka z Podstolic

    Kiszka z Podstolic to wyrób, który zachywca swoim smakiem i aromatem. Związana jest Podstolicami, których mieszkańcy w drugiej połowie XIX wieku określani byli jako „handlarze świńmi”.

    Wyrabiane przez mieszkańców szynki, boczki, kiełbasy oraz kiszki, dostarczane były do Krakowa i stały się ich głównym źródeł utrzymania...

    czytaj więcej
  • Chleb jurajski

    Chleb jurajski pieczony jest od początku lat 20-tych XX wieku według specjalnej, niezmienionej receptury, co zapenia mu wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne. Dzięki dodatkowi, jakim są płatki ziemniaczane, chleb utrzymuje długo świeżość, nie zawiera konserwantów.

    czytaj więcej
  • Obwarzanek krakowski

    Obwarzanek krakowski to bez wątpienia jeden z symboli Krakowa.  Od wiek, wieków nierozłącznie związany z Krakowem, nazwany najstarszym fastfoodem na świecie. Dziś trudno wyobrazić sobie ulice bez charakterystycznych wózków sprzedających ten okrągły wypiek.

    Nazwa "obwarzanek" pochodzi od sposobu obwarzania tj. obgotowywania ciasta w wodzie i była stosowana w zaborze austriackim...

    czytaj więcej
  • Jodłownicki kołacz z serem

    Jodłownicki kołacz z serem to okrągły wypiek z otoką z ciasta drożdżowego oraz miąższem z sera równomiernie położonego pośrodku. Średnica otok wynosi 3-4 cm a średnica miąższu serowego 10-13 cm. Skórka ma barwę złocistą a miąż od złotego do jasnobrązowego. 

    czytaj więcej
  • Mleko od krów rasy polskiej czerwonej

    Bydło polskie czerwone występuje przede wszystkim na terenach południowych Małopolski. Warunki środowiskowe w tej części kraju, należą do dość trudnych, mimo to rasa ta doskonale przystosowana jest do górskich i podgórskich warunków klimatyczno-środowiskowych, co ma istotne znaczenie przy jej hodowli i stanowi ważne dziedzictwo kulturowe tego regionu.

    czytaj więcej
Udostepnij na Facebooku
 

 Zobacz jeszcze na: