Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 25 kwietnia 2013, 9:49:55
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Jodłownicki kołacz z serem

Jodłownicki kołacz z serem

Jodłownicki kołacz z serem to okrągły wypiek z otoką z ciasta drożdżowego oraz miąższem z sera równomiernie położonego pośrodku. Średnica otok wynosi 3-4 cm a średnica miąższu serowego 10-13 cm. Skórka ma barwę złocistą a miąż od złotego do jasnobrązowego. 

Kołacz był znany od wieków. Jego nazwa pochodzi od koła (Encyklopedia staropolska ilustrowana wyd. III Zygmunta Glogera). Początkowo był wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. W literaturze można znaleźć wiele opisów kołacz m.in. w "Weselu" Wyspiańskiego.  Tradycja pieczenia kołacza przetrwała do dziś a najbardziej rozpowszechniona jest na terenie Limanowszczyzny i gminy Jodłownik. 

Tamtejesze gospodynie rywalizowały między sobą, o to która upiecze najsmacznieszy. Która krowa lepsze mleko dała, to jej gospodyni lepszy kołacz miała. Przygotowywany z odpowiednio dobranych składników ciasta oraz najlepszego sera daje oryginalny smak, a pieczony w odpowiedniej temperaturze oryginalny wygląd. Dzisiaj kołacz pieczony na wsi znajduje się nie tylko na weselnym stole, ale jest pieczywem niemal codziennego spożycia.

 

24.04.2006 Jodłownicki kołacz z serem został wpisany na listę produktów tradycyjnych


źródło:
www.minrol.gov.pl

Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: