Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 25 kwietnia 2013, 9:53:09
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Boczek gotowany z Podstolic

Boczek gotowany z Podstolic

Podstolice to miejscowość położona nieopodal Krakowa. Jej początki sięgają XIII wieku i związane są nierozłącznie z urzędem urzędnika pocztowego - Podstolego, którego mieszkańcy Podstolic stanowili personel pomocniczy. Stąd też wywodzi się nazwa miejscowości. 

Tradycja:

Rzeźnictwo i masarstwo Podstolicach ma swoją wielowiekową tradycję. Związaną z uwarunkowaniami geograficznymi. Na pagórkowatym terenie trudno było o rozległe gospodarstwa rolne przynoszące znaczący dochód. Umiejętności wytwarzania dobrych i smacznych wędlin rozpowszechniały się na tym terenie poprzez związki rodzinne oraz przekazywanie receptury z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy Podstolic w drugiej połowie XIX wieku określani byli jako „handlarze świńmi”. Zwierzęta te były sprzedawane lokalnym rzeźnikom a wyroby trafiały głównie na krakowski rynek. 

Wytwarzanie:

Boczek gotowany z Podstolic przygotowuje się z płatu boku pochodzącego od młodego (około 9 miesięcznego) tucznika rasy złotnickiej lub puławskiej z małą ilością tłuszczu. Następnie od mięsa odkrawa się kości, dawniej tego nie robiono, i poddaje mięso marynacie. Jest podobna do marynaty szynki i sładka się z ziela angielskiego, liści laurowych i goździków. Aby uzyskać lepszy smak mięsko jest nakłuwane. Kolejnym etapem jest "leżakowanie" boczku w specjalnie przygotwanej solance od 3 do nawet 7 dni. Poźniej mięso wędzi się przez około 3 godziny używając do tego drewna olchowego lub owocoweg, dzięki któremu zyskuje charakterystyczną ciemnowiśniową barwę a w przekroju ma kolor różowy. Ostatnim etapem jest gotowanie, co zapeniw boczkowi niepowtarzalny smak. 


07.12.2012 Boczek gotowany z Podstolic został wpisany na Listę produktów tradycyjnych


źródło: www.minrol.gov.pl


Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: